2010. november 26., péntek

Csak ajánlani tudom....hmmmm

Almás lepény


Hozzávaló:
30 dkg liszt
2½ dkg cukor
20 dkg hideg vaj
2 kisebb tojás
1½ -2 evőkanálnyi hideg víz
A feltéthez:
3 nagy alma
1½ citrom
15 dkg baracklekvár
1½ -2 kupaknyi brandy

 A tésztájához egy nagy keverőtálba kimérem a lisztet, hozzáteszem a cukrot, aztán ezt a keveréket beleöntöm egy késes betétű robotgépbe és hozzádarabolom a vajat. A gépben addig turmixolom, míg egészen grízszerűvé nem válik, aztán fogom és visszaöntöm a keveréket a tálba. Jöhet hozzá a tojás és a víz. Ha ezzel megvagyok, gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát, hurkát formálok belőle és legalább 1 órára a hűtőbe teszem pihenni, hogy kissé megdermedjen és formálhatóvá váljon.
Miközben a tészta hűl, meghámozom az almákat. Majd felnegyedelem mindegyiket, megfosztom őket a magházuktól, aztán az alma negyedeket fél centis szeletekre vágom. Ahogy haladok az almaszeleteléssel, a már kész gyümölcsdarabokat egy citromos vízzel teli tálba teszem, hogy ne barnuljanak meg.
Ha már mindegyik alma cikkekre vágva a tálban csücsül, és a tészta pihenő ideje is lejárt, fogom a tésztahurkát és ½ - 1 centis széles karikákra vágom. Előveszem a 29 centi átmérőjű, fodros szélű tortaformát, aztán fogom a tésztakarikákat és szépen egymás mellé helyezek belőlük annyit, amennyi belefér a forma aljába. Miután ezzel megvagyok, a nagyujjam begyével szépen összenyomkodom őket. Addig nyomkodom, míg ki nem töltik rendesen a formát. Jöhet a maradék tészta, és szépen a forma szélére nyomkodom azt is. Így a teljes formát befedtük tésztával. Végül egy villával alaposan megszurkálom, hogy sütés közben levegőzzön és ne púposodjon föl.
Egy tálkába szedem a lekvárt, hozzáöntöm a brandy-t és egy villával jó alaposan elkeverem.
Fogom az alaposan lecsepegtetett - esetleg papírtörlőn is leszárítgatott - almaszeleteket, és szépen elhelyezem őket a formában. Ha ezzel is elkészültem, jöhet a brandy-s lekvár, melyet egy kenőecset segítségével alaposan elterítek a torta tetején.
180 fokos sütőbe téve 45 perc alatt készre sütöm az ínycsiklandó almás lepényt. 

                                                                                                  Jó étvágyat!!

2 megjegyzés: